KWR Uitnodiging 22 februari 2018 Lees online
Uitnodiging
Symposium ‘Excellente waterkwaliteit in de watercyclus’

Wanneer?
Dinsdag 13 maart 13.00 – 15.00 uur
Combineer dit met een bezoek aan de Vakbeurs Aqua Nederland (10.00 – 18.00 uur)

Waar?
Evenementenhal Gorinchem, vergaderzaal 1
Franklinweg 2
4207 HZ Gorinchem

Wat?
Voor een ecologisch gezond watersysteem is een goede waterkwaliteit van groot belang. Ondanks dat de waterkwaliteit in Nederland de afgelopen jaren is verbeterd, heeft Nederland een grote opgave wat betreft het halen van de eisen van de Kaderrichtlijn Water. Er komen steeds meer nieuwe stoffen in het watersysteem, die we er vervolgens weer uit moeten halen. Daar komt bij dat elke sector een eigen specifieke waterkwaliteit vraagt: aan drinkwater stellen we andere eisen dan aan proceswater voor de industrie of gietwater voor de tuinbouw. In alle stappen van de watercyclus vindt innovatief onderzoek plaats naar het meten, aanpassen en optimaliseren van de waterkwaliteit. Wilt u weten wat dit voor u kan betekenen? Kom naar het symposium ‘Excellente waterkwaliteit in de watercyclus’, georganiseerd door KWR tijdens de Vakbeurs Aqua Nederland. Bekijk het volledige programma hieronder.

Voor wie?
Iedereen die op de hoogte wil zijn van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van waterkwaliteit. Was u al van plan naar de vakbeurs te gaan? Kom dan ook naar dit symposium. Andersom kunt u vanuit het symposium ook gratis de vakbeurs bezoeken.

Aanmelden
Meld u via onderstaande button aan voor het (gratis) symposium. Voor de Vakbeurs Aqua Nederland kunt u hier gratis entreebewijzen bestellen.
aanmelden
 
Programma

Voorzitter: Dr. Ir. Marcel Paalman (KWR)

Speuren in water

DNA-technologie voor bepalen van de microbiële waterkwaliteit 

Next Generation Sequencing (NGS) is een belangrijke DNA-techniek die wordt toegepast om de microbiële kwaliteit van water vast te stellen en die ook ingezet kan worden om vismigratie in oppervlaktewatersystemen te bepalen. Anthony Verschoor laat zien dat je vanuit ‘micro’ ook ‘macro’ kunt kijken.

Drugs in afvalwater
Erik Emke is de moderne Sherlock Holmes. Rioolwater is een ware spiegel van samenleving. Door analyse van rioolwater is het mogelijk veel te weten te komen over de daarop aangesloten populatie. Deze informatie kan worden gebruikt om effectieve maatregelen te nemen op het beleid van bijvoorbeeld drugs, alcohol of anabolen steroiden. Maar niet alleen de 'gewone' samenleving laat zijn sporen na ook de criminelen dragen een behoorlijk steentje bij.
 
Nieuwe meetmethoden voor waterbeoordelingssystemen
Nieuwe analysetechnieken bieden nieuwe mogelijkheden om opkomende stoffen in water in kaart te brengen. Annemieke Kolkman neemt u mee in de wereld van het laboratorium, en bespreekt nieuwe technieken zoals non-target screeningsmethoden en bioassays, en zal de toepassingen van deze technieken laten zien.

Monitoring in het drinkwaternet met realtime sensoren
Joost van Summeren houdt zich bezig met de toepassingsmogelijkheden van realtime waterkwaliteitsensoren. Continue monitoring in combinatie met realtime analyse van gegevens kan een nuttige aanvulling betekenen op bestaande monitoring.


Zuiveren van water

Verwijdering van geneesmiddelen uit water
Geneesmiddelen laten zich lastig verwijderen uit watersystemen. Roberta Hofman belicht het verwijderen van geneesmiddelen zowel bij de bron (ziekenhuis) als bij de rwzi.

Verwijdering van gewasbeschermingsmiddelen in de glastuinbouw
De glastuinbouwsector moet gewasbeschermingsmiddelen direct na gebruik al verwijderen. Luc Palmen gaat in op welke technologieën hiervoor geschikt zijn en toegepast worden en welke de mogelijke betekenis is voor andere sectoren.
 
vragen? Neem contact op! 
 
Bezoekadres
Groningenhaven 7
3433 PE Nieuwegein
Contact
+31 (0)30 606 9511
info@kwrwater.nl
kwrwater.nl
 
Twitter   Linkedin   Facebook
Uitschrijven       Instellingen wijzigen       Lees online
Copyright © 2018
KWR Watercycle Research Institute